468x60 Ads





Bin Yıllık Türk Kızı İskeleti

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında, İslâm Dini esaslarına göre defin işlemleri yapılmış olan Türklerin 10. veya 11. yüzyıla ait sağlam durumda bulunan iskeletleri ortaya çıktı.

Amasya Oluz Höyük’te beş yıldır aralıksız devam eden kazılarda bölgedeşu ana kadar 99mezarın bulunduğu ve İslâmî geleneklerle gömülmüş bireylerin oluşturduğu bir mezarlık alanı bulundu.

Bulunan mezarların en alt tarafında bulunan mezarlarda ise hem çocuklar hem de yetişkin iskeletleri bulunsu. Höyükte en ilgi çeken mezar ise, 6 yaşındaki bir çocuğa ait iskelet ile yanındaki buluntular oldu. İslâmî tarzda gömülmüş bir kız çocuğunun iskeletin kulak hizasında tunç küpeler, göğüs kısmının sağ tarafında ise tunç fibula (çengelli iğne) bulunmuştur. Sol kulak küpesi basit bir halka şeklindedir.

Yaşanılan bölgeden miras alınan Anadolu’nun Müslüman olmayan kentli ve taşralı ögeleri ile ortak bir yaşam tarzının geliştirilmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Her Türlü Bilgi © 2011 Designed by US Real Estate Registry and made free with contributions from San Francisco and Los Angeles Realtors.